Шведската прокуратура възобновява делото срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за изнасилване, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. 

"Все още има достатъчно основания да подозираме, че Асандж е извършил изнасилване. По мое мнение има нужда от нов разпит на Асандж", заяви на пресконференция представител на прокуратурата.

Шведската прокуратура предяви обвинения срещу Асандж за изнасилване и за сексуално посегателство след посещението му в Швеция през 2010 г.

Седем години по-късно обвинението в сексуално посегателство бе свалено заради изтекла давност и така остана само обвинението в изнасилване, за което Асандж не можеше да бъде преследван, тъй като се намираше в посолството на Еквадор в Лондон. Давността по това обвинение изтича през август догодина, отбелязва "Асошиейтед прес".

Джулиан Асандж бе осъден на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция. Той е в ареста, откакто на 11 април полицията го изведе от еквадорското посолство в Лондон, където прекара 7 години.