Китай обвини Великобритания провокация заради преминаването на британски военен кораб през Тайванския проток за първи път от 2019 г. насам. Плавателният съд премина през протока в понеделник тази седмица.

Обединеното кралство си е позволило да предприеме този ход, тъй като администрацията на американския президент Джо Байдън всеки месец изпраща военни кораби оттам. Въпреки че протокът се счита за част от международните води, Китай разглежда присъствието на чуждестранни военни кораби там като провокация.

Военноморските сили на САЩ редовно провеждат учения по „свобода на корабоплаването“ край Тайван, околните води и почти цялото Южнокитайско море. САЩ и повечето други държави разглеждат тези области като международни води, които трябва да бъдат отворени за всички.

Китайската армия заяви, че е последвала и е предупредила британския военен кораб “Ричмънд”, защото са заподозрели транзита като действие, което „крие зли намерения“.

Директорът на прессекретариата на китайското външно министерство обяви в пресконференция: „Надяваме се, че съответните страни (Обединеното кралство и САЩ) могат да направят повече за изграждането на взаимно доверие и за поддържането на мира и сигурността в региона“.

Лондон отрече преминаването на фрегата “Ричмънд” да има за цел предизвикване на вражда с Пекин и заяви, че курсът през тесния воден път, разделящ Тайван и Континентален Китай, е предприет единствено с цел упражнение на свободата на плаване в открити води.

Подобен случай имаше през юни тази година – тогава Русия обяви, че е стреляла предупредително покрай британски кораб, който според Москва е навлязъл в нейни териториални води, преминавайки покрай полуостров Крим.

Тогава военното министерство на Острова отрече и коментира, че корабът е преминавал транзитно и не е нарушил международните морски спогодби.

В изявление, отразяващо типичния отговор на Военноморските сили на САЩ в ситуации на подобни критики от страна на Китай, неназован говорител на Министерството на отбраната изтъкна пред военния вестник Stars and Stripes чрез имейл в понеделник, че транзитът е „в съответствие с международното морско право”.