Политически успех за Еманюел Макрон и за неговата партия "Републиката напред" на първия тур от парламентарните избори във Франция.

Истинската битка обаче тепърва предстои след седмица.

Засега победител е Макрон. Много добро представяне, безпрецедентен успех, според едни.

Движението му е още малко отроче на почти година, но показа зъби. И на президентските избори преди месец, и сега, и буквално "захапа" Франция и я направи едноцветна.

Почти навсякъде партията му получава подкрепа на парламентарния вот.

Дали Макрон ще спечели силно парламентарно мнозинство, за да прокара реформите си, ще стане ясно след втория тур на вота. Засега обаче, няма причина да се съмняваме.

Резултатите сочат, че за партията на президента са гласували над 32%.

Втора е традиционната десница - Републиканците, с резултат над 21%.

На трето място е "Националният фронт" с подкрепа 13,2 на сто. Следват крайнолявата "Непокорна Франция", която изненадващо изпреварва Социалистическата партия.

Процентите превърнати в депутатски места

Общо депутатите са 577. За мнозинство са необходими 289 гласа.

На базата на резултатите от първия тур, партията на президента най-вероятно ще получи между 390 до 445 места.

Десните ще могат да разчитат на между 58 и 125 депутати.

Националният фронт на Марин льо Пен ще има между 3 и 10 депутати.

Точното разпределение в парламента ще стане ясно след седмица.

Франция след първия тур

Рекордите след вчерашния вот са няколко. Избирателната активност е впечатляващо ниска, половината французи не са гласували. Социологическите проучвания са категорични.

Избирателите на Еманюел Макрон вчера са гласулави отново, а огромното мнозинство от въздържалите се, са избиратели на други политически сили на предишни избори.

Вълната "Макрон" най-вероятно ще залее Националното събрание и ще осигури прокарване на  реформите. Французите обаче си задават въпроси относно десетките съвършено нови лица, които сега влизат в политиката и нямат депутатски опит.

Основната грижа за идните 6 дни е как да се мобилизира електоратът. Еманюел Макрон очевидно се поучи от урока след първия тур на президентските избори. Радостта му тогава не бе разбрана от всички.

Затова, сега – месец по-късно, реакциите са повече от умерени, без излишно демнстриране на триумф. Французите не биха простили втора грешка и Макрон не я прави.