Египтяните отиват до урните за президентските избори, на които Абдел Фатах ал-Сиси е на път да спечели трети мандат, докато страната се бори с икономическа криза и война по границата с Газа.

Победата би осигурила на Сиси шестгодишен мандат, в който непосредствените приоритети ще бъдат овладяването на почти рекордната инфлация, справянето с хроничния недостиг на чуждестранна валута и предотвратяването на разпространението на конфликта между Израел и управляващите в Газа бойци на „Хамас“.

Гласуването, което продължава от 9 до 21 ч., е разпределено в рамките на три дни, като резултатите ще бъдат обявени на 18 декември.

Критиците смятат, че изборите са фиктивни след десетилетна репресия срещу инакомислието. Правителственият медиен орган ги нарече стъпка към политическия плурализъм.

Трима кандидати ще се изправят срещу Сиси на изборите. Най-изявеният потенциален претендент прекрати участието си в изборите през октомври, заявявайки, че длъжностни лица и бандити са се насочили към неговите поддръжници - обвинения, отхвърлени от националния избирателен орган.

Властите и коментаторите в строго контролираните местни медии призовават египтяните да гласуват, въпреки че някои хора заявиха, че не знаят кога ще се проведат изборите в дните преди вота. Други пък заявиха, че гласуването няма да има голямо значение.