Днес германците решават политическата съдба на първата и три пъти вече несменяема жена канцлер. Дали Ангела Меркел ще получи за четвърти път мандат от избирателите е едната неизвестна днес. Втората е дали в парламента и правителството ще влязат националистите.

Меркел е първата жена канцлер в Германия. И първата източногерманка на този пост. Досега успя три пъти. Сега иска за четвърти път вота на германците.

И още преди да обяви решението си преди година, получи първия глас в подкрепа. „Ако аз съм тук и съм германец, ще гласувам за нея и ще я подкрепя”, каза бившият президент на САЩ Барак Обама.

За последните 6 години Ангела Меркел последователно оглавява класацията за най-влиятелната жена в света на списание „Форбс”.

Физик по професия, политическата й кариера започва след падането на Берлинската стена. В началото я наричат „момичето на Кол”, а анализатори я определят като поредната сива партийна мишка с лоша прическа, без харизма и лидерски умения. 

Източногерманката успява да обори критиците си. Пред 2000 г. става първата жена председател на консервативната партия, а пет години по-късно и първата жена канцлер на Германия.

Преди седмица Меркел за първи път даде пресконференция за деца, почти всички на възраст, по-малка от годините на нейното управление. Там тя отговори на въпроса на 8-годишната Клара защо е станала канцлер.„С голямо желание станах канцлер, защото така могат да се направят много неща. Можеш да измислиш нещо и да го осъществиш, ако намериш и други, които да те подкрепят. Това много ме радваше и все още ме радва”, заяви Меркел.

Германците определят управленския й стил като спокоен, сдържан и компетентен, световните лидери - като предсказуем, какъвто липсва на други, особено в последните месеци. Обича да изслушва и да обмисля, но понякога е и критикувана за това. Не се притеснява да управлява в коалиция, дори два пъти с най-големия си съперник.

Когато поема третия мандат, едва ли очаква, че той ще е най-трудният досега -  заради Украйна, заради милиони тръгнали към Германия, заради  терора, който се настани в Европа.

Ние постигнахме толкова много. Ще се справим и с това. Ще се справим”, категорична беше Меркел.

Тези думи я направиха най-обичаната и най-мразената в Европа, в Германия и в собствената й партия. Усети го и този месец, докато търсеше подкрепа за нов мандат. 

Сега Ангела Меркел иска вота на германците за четвърти път. „Опитът, който имаме от изминалите години, през които постигнахме някои неща, и любопитството към новото, това как да изградим отново света, така че Германия и след 10 години да е силна страна, социално справедлива, държава, в която се сплотени, затова искам да работя за вас и за с вас. Вярвам, че заедно можем да се справим”, отбеляза Меркел.

По всичко изглежда, че ще го получи. Така ще стане най-дълго управляващият германски канцлер. А Европа и светът ще имат лидер, когото познават добре и от когото знаят какво да очакват.