Расте броят на жертвите при антиправителствените протести в Иран. Загиналите са вече 22-ма. Всяка демонстрация е по-кървава. Арестуваните  са стотици.

Смъртните случаи са от различни градове в ислямската република. Шестима протестиращи са били убити при нападение срещу полицейски участък. При сблъсъци е загинало 11-годишно момче. А в централната част на Иран демонстрант застреля полицай и рани трима души.

Започнали като протести за по-добър жизнен стандарт, демонстрациите вече прерастват в тотален бунт срещу режима, обяснява ни Мехди Мосадегпур, политически бежанец от Иран, който живее у нас. „Хората искат тотална промяна. Очаквам по-сериозни протести и режимът със сигурност ще действа по-твърдо срещу хората. За съжаление може да има повече кръв”, коментира той.

Бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев припомня, че недоволството тръгва от родния град на най-големия опозиционен лидер в Иран. Не изключва и намесата на Саудитска Арабия и Съединените щати. „Иранското правителство в момента е в паника, събират се постоянно на извънредни заседания. Духът е изпуснат от бутилката и много вероятно е това да доведе до гражданска война в Иран”, смята експертът.

В обръщение към нацията върховният духовен лидер на Иран Али Хаменей обвини други държави за случващото се в ислямската република: „Тези с парите, с политиката, оръжията и разузнавателната апаратура, обединяват сили за да създават проблеми за ислямския режим”.

Американският президент подкрепи протестите. Доналд Тръмп нарече режима в Иран "брутален и корумпиран".

Това са най-големите протести в Иран от 2009 г. насам. Тогава хиляди излязоха по улиците на Техеран, оспорвайки победата на Махмуд Ахмединеджад в президентските избори. Тогава загинаха близо 40 души. А смъртта на една млада жена постави началото на световното движение срещу репресиите в Иран.