Затварянето на границите няма да реши бежанската криза в Европа, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Германия няма да вземе тази мярка, увери той на фона на засиления натиск срещу канцлера да вземе спешни мерки срещу безконтролния приток на мигранти.

"Решението не е да се затворят границите", каза Щайнмайер на журналисти в отговор на въпрос по повод изказване на транспортния министър, че Германия трябва да се подготви за затваряне на границите.

Щайнмайер добави, че е изключително важно да се търси решение на конфликта в Сирия, както и да се работи със съседите на Сирия за овладяване на бежанския поток, като същевременно се създадат "горещи точки" в Гърция и Италия за поемане на пристигащите в Европа бежанци.

Стокообменът ще продължи, туристите ще могат да влизат и излизат, но мигрантите ще трябва да минават през проверка. Очакваме новодошлите да приемат нашите културни и законови норми, каза пък баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

Германия се надява, че Източна Европа няма да се оттегли в своя част от ЕС, каза министърът.

"Много се надявам, че няма да изпаднем в ситуация, в която Източна Европа се капсулира в като отделна част от ЕС", каза той.

Напреженията между Иран и Саудитска Арабия скоро няма да изчезнат, но е възможно да се помогне при изграждането на доверие между тези двама съперници, които се надпреварват за влияние в Близкия изток, заяви Щайнмайер.

"На първо време много би се постигнало, ако двете страни върнат ситуацията под контрол и започнат да разговарят помежду си", каза той и добави, че Иран е от основно значение за стабилизирането на Близкия изток.

Германското правителство иска да обсъди с Варшава безпокойствата си от новото полско правителство, каза Щайнмайер.

"Може би няма по-деликатни съседски отношения от нашите с Полша. Това не значи, че няма да говорим за нещата, които ни безпокоят, но може да окаже отражение на начина, по който говорим за тях", заяви той. Щайнмайер съобщи, че на 21 януари ще направи посещение в Полша, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той ще се срещне с представители на правителството, гражданското общество и, по възможност, на църквата.