Италия обяви днес, че експулсира двама служители на руското посолство в Рим, пише БТА.

Органите на реда уточняват, че дипломатите са замесени в шпионска афера, при която е арестуван капитан от италианските военноморски сили. Руският посланик Сергей Разов беше извикан за обяснения в италианското външно министерство.

„Изразихме недоволството на италианското правителство и уведомихме за незабавното експулсиране на двама руски служители, замесени в този сериозен случай“, написа във „Фейсбук“ италианският външен министър Луиджи Ди Майо следа срещата с руския посланик.

Кремъл отговори, че не разполагат с никаква информация за причините и обстоятелствата за задържането и допълниха, че се надяват Русия и Италия да запазят позитивните и конструктивни връзки. 

От Москва са категорични, че ще отговорят реципрочно на изгонването на двамата руски дипломати от Италия. Руското външно министерство посочи, че изразява съжаление за изгонването на двамата си служители и допълни, че това не отговаря на нивото на двустранните отношения. 

"Ние все още не разполагаме с достатъчно информация за причините и обстоятелствата за тези арести, но във всички случаи се надяваме да се запазят позитивните и конструктивни руско-италиански отношения", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Италианската полиция съобщи по-рано днес, че е арестувала капитан на фрегата от италианските военноморски сили и руски дипломат, заподозрени в шпионаж. Двамата са заловени при предаването на документи срещу пари по време на тайна среща.

Името на италианския морски офицер, задържан по подозрение за предаване на поверителни документи и шпионаж в полза на Руската федерация, е Валтер Биот, съобщи „Кориере дела Сера“.

Според вестника той е имал достъп до класифицирани документи и е можел да предава документи, свързани с международни мисии като тези в Афганистан и Ирак. От 2014 г. е работел в отдел „Външни отношения“ към Министерството на отбраната. След това е преместен на „по-важна" позиция.