Агент на ЦРУ в Кремъл е разкрил, че президентът Владимир Путин лично е ръководил намесата на Москва в американските избори.  Според Си Ен Ен високопоставеният руски представител е работел за САЩ от десетилетия, имал е личен достъп до Путин и е предоставил тайно направени снимки на документи на бюрото на президента.

Американският шпионин е бил изведен от Русия през 2017 г. поради опасения, че президентът на САЩ Доналд Тръмп или член на неговата администрация може да го предадат, без да искат, с ненавременните си разкрития на класифицирана информация, съобщават американски медии. 

Информаторът се е оказал важен източник на информация за американските тайни служби. Благодарение на него те са стигнали до заключението, че Путин лично е ръководил намесата в изборите в САЩ през 2016 г. в подкрепа на Доналд Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън, подчертава вестник „Ню Йорк таймс".

Според американското издание същият информатор е заявил, че Путин е свързан с хакерската атака срещу сървъра на Националния комитет на Демократическата партия, разкрила много неудобни за лагера на Клинтън съобщения.

Изведения от Русия агент е бил най-добрият източник на ЦРУ в страната. Бягството му е попречило на тайните служби на САЩ да узнаят какво ще направи Кремъл по време на американските избори през 2018 г., както и по време на подготовката за президентските избори догодина.

Името на агента не се разкрива, но според руския вестник „Комерсант”, който се позовава на свои източници в САЩ, става въпрос за мъж на име Олег Смоленков.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Смоленков наистина е работил в президентксата администрация, но е бил уволнен в периода 2016-2017 г.

Песков отказа да уточни дали този човек е бил агент или не, но добави, че публикациите в американските медии звучат като „евтино криминале”.