Високопоставени европейски политици са шпионирани от американските специални служби с помощта на Дания. Сред целите - и германският канцлер Ангела Меркел.

Първите неофициални реакции днес показаха, че приятелството между държави е относително, когато става въпрос за разузнаване. Засегнатите са близки съюзници на Съединените щати, не само в НАТО. Ролята на Дания също поставя въпроси. Например, дали от чиста наивност датското разузнаване е предоставило достъп до подводни съоръжения за пренос на информация.

Всичко започва от разкритията на Едуард Сноудън за шпионските практики на американската Агенция за национална сигурност. Следва строгосекретно вътрешно разследване на датското разузнаване. Резултатът: от 2012 г. до 2014 г. американските служби следят редица телефонни номера и имейл адреси чрез датски подводни кабели.

Сред шпионираните е германският канцлер Ангела Меркел и настоящият президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

„Както знаете, и моля за разбиране, по принцип федералното правителство не коментира открито въпроси, свързани с разузнавателни дейности“, заяви Щефан Зайберт, германският правителствен говорител.

Настоящият заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестегер е била вътрешен министър на Дания именно в периода на подслушванията.

Разследването сочи, че партньорството между датското и американското разузнаване изведнъж се засилва преди 10 години с инсталирането в Дания на мощна система от подводни кабели в Балтийско море.

Скандалът едва ли ще затихне за 2 седмици, когато в Брюксел за среща на върха на НАТО и ЕС ще пристигне американският президент Джо Байдън. А той - точно по време на подслушванията – е бил вицепрезидент.