Шпионската афера с българи във Великобритания ескалира – петима са вече разследваните ни сънародници за шпионаж в полза на Русия. Срещу тях са повдигнати официални обвинения от Кралската прокуратура. Това научи bTV от българския посланик Марин Райков.

Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов, са обвинени в заговор за събиране на информация, която има за цел да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, вредна за безопасността и интересите на Обединеното кралство, това се посочва в изявлението на прокуратурата. За подозренията в шпионаж стана ясно в средата на август, но арестите на заподозрените са били извършени още през февруари.

Още на 11 февруари 2023 г. Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова  са получили обвинения за  притежание на фалшиви документи за самоличност с неуместни намерения. Когато на 15 август стана ясно, че тримата са в затвор, техен близък познат говори ексклузивно пред bTV, но по-лични съображения остана скрит.

Днес станаха ясни имената на другите двама българи, за които се знаеше, че са били задържани – Иван Стоянов и Ваня Габерова. Към петимата е повдигнато обвинение, че са извършвали противоречащ на закона дейност между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

От посолството ни в Лондон потвърдиха за bTV, че са били уведомени предварително за повдигането на обвинения срещу българските граждани.

По непотвърдена информация Ваня Габерова е задържана още през май 2022 г. за около два месеца с още двама души. През октомври 2022 г. споделила, че ще се прибере за известно време в България. Към момента няма официална информация дали тя и Иван Стоянов са под гаранция или в британски затвор, както другите трима обвинени.