Миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел претърпя провал - справедливо разпределение на бежанците в границите на Европейския съюз няма да се осъществи, а Турция едва ли е надежден партньор в усилията за борба с нелегалната имиграция. Това пише в редакционен коментар германското списание "Шпигел", цитирано от ТАСС.

Изданието припомня, че на 5 септември миналата година канцлерът "реши в полза на хуманната миграционна политика" да допусне в Германия бежанците, блокирани в Унгария. За Меркел този ден стана "началото на загубата на властта", подчертава статията.

Малко преди 5 септември Меркел заяви, че светът гледа на Германия като на страна на надеждата и възможностите. "За първи път от много време тя не помисли какво може да се случи накрая", коментира "Шпигел", цитирано от БТА.

Сега в центъра на Атина нощуват отчаяни мъже, жени и деца - кадри, които Меркел искаше да избегне още през септември, картина на Европа, която залага на изолацията и страха. Това е картина на поражението на германския канцлер. Усилията й за разрешаване на миграционната криза претърпяха провал. Тя не се справи, пише авторът.

Същевременно в различни части на Европа отново се извършва контрол по вътрешните граници, строят се заграждения. Сплотеността на Европа бе илюзия на Меркел. Солидарното разпределение на бежанците няма да се осъществи, а Турция едва ли ще защити Европа от нова мигрантска вълна.

Ако политик претърпи неуспехи, то властта му се оказва в опасност. Той трябва да реши дали да направи стъпка назад или да загуби властта. Изглеждаше, че Меркел е готова да заложи властта си заради политиката на отворените граници (...) сега обаче от това не остана и следа. Меркел ще направи отстъпки, тя вече ги прави, заключва публикацията.

Промяната в курса й няма да бъде радикална, тя се извършва постепенно. В крайна сметка обаче дружелюбното лице, с което Меркел искаше да посрещне мигрантите, вече не е толкова дружелюбно, отбелязва "Шпигел".

През последните дни в Германия за първи път пристигат по-малко мигранти, но това не е резултат от политиката на Меркел, а от нейния провал. Пристигат по-малко хора, защото противниците на канцлера затварят границите надолу по "балканския маршрут", се подчертава в материала.