Шокиращи кадри бяха разпространени днес, след полицейска акция за разчистването на мигрантски лагер в Париж. Инцидентът идва точно в момент, когато Евросъюзът спешно приема нова стратегия за миграцията.

За да привлекат общественото внимание, правозащитни организации събраха снощи 500 палатки и стотици мигранти без подслон в централната част на Париж.

Точно час по-късно започва и полицейската акция.

На Площада на Републиката правозащитници правят жива верига между полицаите и палатките. Напрежението бързо се покачва.

Удари с полицейски брони и палки, крясъци, ритници. Полицаите прибират всички палатки в камиони. Понякога – с мигрантите, останали вътре в палатките.

„Искам държавата да е справедлива. Можем да приемем тези хора. Ако се държим днес така с тях, какво ни чака утре? Насилие. Омразата може да ни отведе само към насилие“, коментира един от доброволците в помощ на мигрантите.

Последва реакция в „Туитър“ на вътрешния министър Жералд Дарманен.

"Някои кадри от разпръсването на нелегалния мигрански лагер на Площада на Републиката са шокиращи. Поисках подробен доклад от префекта на полицията. Ще взема решение, веднага щом го получа."

Инцидентът съвпада с приемането на крайно оспорван закон във Франция за забрана да се снимат и разпространяват кадри с лица на полицаи по време на акция.

Снимка: EPA

Случайно съвпадение на обстоятелствата е, че точно днес ЕК представя нов план за интеграция на мигрантите.

Проектът „Европа говори“ Ви пита:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!