Четирима въоръжени бандити, барикадирали се в частен дом в чеченската столица Грозни, са ликвидирани при антитерористична операция на Федералната служба за сигурност, войски на Росгвардия и полицията, предаде ТАСС, като се позова на съобщение от Националния антитерористичен комитет.

НАК обяви, че са загинали и трима служители на правоохранителните органи, но Росгвардия съобщи за двама убити и един пострадал боец от специалните сили, а по-късно източник от силите на реда уточни, че раненият е полицай.

Службите за сигурност открили бандитите и ги обкръжили, но те не пожелали да се предадат, открили огън и били убити в престрелката.

Снимка: Национален антитерористичен комитет на Русия

Ликвидираните в Грозни четирима мъже са подготвяли терористични атентати в региона. На местопроизшествието са конфискувани оръжия, средства за свръзка и боеприпаси, написа в „Телеграм“ лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Обстановката в Грозни и в региона "като цяло е стабилна и спокойна". Движението е свободно, ограничения няма, всички служби работят нормално. Силовите структури "действаха максимално професионално, съгласувано и тихо", заяви чеченският лидер.

Според Кадиров правоохранителните органи имат данни, че в региона може да са пристигнали "участници в незаконни въоръжени формирования" от чужбина. В самата Чечения терористичните формирования са ликвидирани отдавна, а местните жители веднага уведомяват властите за наличието на подозрителни лица категоричен е той.

Главата на кавказката република обеща роднините на двамата служители на реда, убити от "шейтаните", да получат "всестранна помощ" от обществения фонд, носещ името на неговия баща Ахмад Кадиров,  герой на Русия и чеченски президент до 2004 г.

Снимка: Национален антитерористичен комитет на Русия

През последните три дни НАК провежда няколко операции в кавказкия регион на Руската федерация. На 11 октомври се съобщава за още двама въоръжени бандити на територията на Чечня, а по-рано през годината въоръжени стълкновения имаше на територията на съседната федеративна република – Ингушетия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!