Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров обяви, че парламентът на страната, част от Руската федерация, е гласувал да се саморазпусне. Това решение било мотивирано с желанието да се направят икономии.

Изборите за парламент в Чечения трябваше да се проведат през 2018 г., но тъй като в момента страната е и пред президентски избори, депутатите решили да съвместят двата вота, като междувременно саморазпуснат.

 

Дорогие друзья! Сегодня Парламент Чеченской Республики принял решение о досрочном самороспуске. На 82-ом заседании депутаты внесли в повестку данный вопрос. Очередные выборы должны были состояться в сентябре 2018 года. С целью экономии бюджетных средств парламент проголосовал за совмещение в сентябре 2016 года выборов Главы ЧР и законодательного органа власти. Я искренне поблагодарил депутатов за огромный труд во имя Чеченской Республики и всей России. #Кадыров #Россия #Чечня #Парламент

Видеоклип, публикуван от Ramzan Kadyrov (@kadyrov_95) на

„Скъпи приятели! Сега парламентът на Чеченската република взе решение за предсрочно разпускане. На 82-рото заседание депутатите внесоха в дневния ред този въпрос. Редовните избори трябваше да се състоят през септември 2018 г. С цел икономия на бюджетни средства парламентът гласува съвместяването през септември 2016 г. на избори за държавен глава на Чеченската република и за народно събрание. Искрено благодарих на депутатите за огромния труд в името на Чеченската република и цяла Русия“, написа Кадиров в „Инстаграм”, където е доста активен.

Мандатът на Кадиров като президент на Чечения изтече на 5 юни, но руският президент Владимир Путин го „преназначи” като временно изпълняващ длъжността държавен глава.