Мюсюлманите отбелязват края на постите през свещения месец Рамазан с празника Айд ал Фитр. У нас се празнува Рамазан байрам, а в други части на света го наричат още Шекер байрам Ураз байрам или Кючук байрам.

Постите на Рамазана приключват с молитва, след което вярващите сядат на богата трапеза.

Рамазан байрам е сред най-важните празници в исляма, заедно с Курбан байрам.

Тази година Рамазанът съвпадна с един от най-горещите месеци на лятото. В Кувейт например температурите достигнаха 55 градуса по Целзий, истинско изпитание за вярващите, които през едномесечните пости не трябва дори да пият вода през светлата част от денонощието.

Краят на свещения за мюсюлманите месец Рамазан беше отбелязан в много български градове. Хиляди вярващи изпълниха тази сутрин пространството около софийската джамия.

Почти четиривековния храм в София от години е тесен за всички, които отбелязват края на Рамазана. Затова в ден като този, тротоарът пред джамията се пълни с хора, които слушат празничната проповед отвън. Това обаче не пречи на доброто настроение.

Преди земетресението в Перник, пукнатините по храма бяха козметично замазани. След труса обаче отново стана ясно колко спешно джамията се нуждае от ремонт.

В момента ремонтът е спрян от Столична община, докато се направи скеле навсякъде около джамията.

Според изготвения проект, когато ремонтът на софийската джамия "Баня башъ" бъде възобновен, тя няма да затваря врати.

Месец Рамазан измина съвсем неусетно, защото мюсюлманите го изживяха с радост и удоволствие, се казва в цитирано от БТА изявление на главния мюфтия на мюсюлманите в България по случай днешния празник.

"Има два повода този празник да бъде отбелязан. Първо, мюсюлманите постигнаха духовно извисяване през изминалия месец, което ще съхрани духовния им заряд до следващия Рамазан, и второ, връзката им с Аллах не само няма да отслабне, но тя ще става все по-здрава", посочва главният мюфтия.

Рамазан байрам е характерен с материалната помощ, която заможните оказват на социално слабите, се отбелязва още в изявлението. „Имайки предвид икономическата криза в световен мащаб, нека да бъдем по-щедри от всякога, да подадем ръка на намиращите се в беда,” призовава мюфтията.