Шест европейски държави настояват за възстановяване на визовия режим за достъп на граждани от страните от Западните Балкани до Европейския съюз. Това съобщава АФП, като цитира официална информация на Европейската комисия.

Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Франция и Холандия са изпратили официално писмо до европейския изпълнителен орган, в което отчитат рязкото покачване на молбите за бежанци от страна на граждани на държави от Западните Балкани.

„Много държави-членки са изправени пред сериозен поток от хора от региона за Западните Балкани”, където много страни, като Сърбия, се ползват с правото да пътуват без визи, съгласно разпоредбите на ЕС за свобода на движение в Шенгенското пространство”, се казва в официално позиция на говорителя еврокомисаря по вътрешната политика Сесилия Малмстрьом.

Огромна част от молбите за убежище са били необосновани, но е трябвало да бъдат обработени, което отнема време и усилия, които биха били инвестирани по-правилно в истинските бежански случаи, отколкото за икономически имигранти.

Европейската комисия и Европейския парламент са процес на договаряне на предпазна клауза към споразумението от Шенген, която ще позволява на индивидуалната държава-член временно да въвежда визи за граждани на страни, извън ЕС.

Според говорителят на ЕК в писмото, подписано от Германия и другите пет държави от ЕС, се настоява този процес да бъде ускорен.

Германските данни за кандидатите за бежанци показват, че за периода юли-септември на тази година молбите за предоставяне на убежище от страна на сръбски граждани са се увеличили на 1 395 от 496 за първите шест месеца на 2012 г. От Македония молбите отчитат четворен тримесечен ръст – от 215 до юли, до 1 040 до септември.