До дни се очакват присъди за петимата българи, обвинени за източване на над 54 милиона паунда от социални помощи във Великобритания. Схемата им е действала в продължение на 5 години.

И в Лондон, и в квартал „Надежда“ в Сливен всички говорят за пари. И на двете места през последните години една от основните теми са помощите във Великобритания, които вече се взимат много по-трудно. Причината – скандалът с точенето им, в центъра на които стоят петима българи. Галина Николова, Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов и Цветка Тодорова.

„Aз само един човек познавам от тях. Галина може би? Да, същата, правеше документи“, казва Михаил Петров. 

През април стана ясно, че в продължение на близо четири години петимата българи са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни. Те са планирали мащабната измама с пране на пари в продължение на години.

За целта групата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора. Участниците са предлагали консултациите си на желаещи да се регистрират в системата за помощи.

При обиска в домовете им полицията е открила пачки със 750 000 британски лири. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. Присвоената сума е общо 54 млн. британски лири или около 63 млн. евро.

Галина Николова и Гюнеш Али са основните фигури в престъпната дейност, твърдят разследваищите.  Петима българи са предлагали счетоводните си услуг ии съдействие за взимане на помощи, като фалшифицирали документи предимно в Северен Лондон. Така източили от Великобритания 54 млн. паунда. 

 

Петимата са предлагали счетоводни услуги и съдействие за взимане на помощи, като фалшифицирали документи. Така източили от Великобритания 54 млн. паунда.

„Искана им е такса първоначална от 800 до 1000 паунда. Основните са петима, но в офисите работят десетки лица. Всички са българи, да“, казва инспектор Васил Панайотов, сектор Сливен, ГДБОП. 

Работата на част от тях е да набират клиенти на Галина и Гюнеш. Повечето им такива са от квартал „Надежда“ в Сливен. Част от дейността си са извършвали във вътрешни помещения на български магазин, който се е намирал на главната улица в „Палмърс Грийн“. Те са претърсени, иззети са устройства и документи.

Кои са петимата българи и как е действала схемата им – разказваме тази събота в bTV Репортерите във филма „Магазин за помощи“.