След кражбата на 7,1 милиона долара от трезора на Албанската централна банка управителят й запазва поста си, въпреки многобройните искания за оставката му, предаде агенция МИА.

Ардиан Фулани запазва високата си длъжност, след като предложението на високопоставен представител на управляващата Социалистическа партия и член на Надзорния съвет на банката той да бъде отстранен беше отхвърлено при гласуване в Надзорния съвет.

„Позицията на съвета е, че управителят няма никаква вина. Веднага след откриването на грабежа централната банка взе всички необходими мерки и в бъдеще ще поддържа контакти с международни институции, за да засили борбата протинв икономическата престъпност", реши Надзорният съвет.

От трезора на банката бяха откраднати 713 милиона леки (7,1 милиона долара), заради което бяха арестувани най-малко 10 служители на банката, както и други лица, заподозрени, че имат връзка с престъплението.

След откриването на грабежа в страната бяха организирани петиция и протести, на които се искаше оставката на Фулани. Това е вторият му мандат като управител на Централната банка на Албания.

„Той сам трябва да си подаде оставката, а прокуратурата трябва да разследва и него и ако е виновен, да го съди. Фулани е главният заподозрян в този скандал, трябва да отиде в затвора", настояваха протестиращите.

Уличната демонстрация беше безпрецедентна в Албания, където въпреки многобройните финансови проблеми през последните 24 години за пръв път някой иска оставката на управителя на Централната банка.