Берлинската болница „Шарите“, в която се намира на лечения руския опозиционер Алексей Навални, отказа да коментира „предположения и спекулации“. Това заяви за „РИА Новости“ говорителят на клиниката във връзка с появила се в германското издание „Шпигел“ статия за „българска следа“ в отравянето на блогъра.

В нея се твърди, че разследващите случая с отравянето на Навални са направили паралел със сходен случай преди години в България – опита за отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев. И тогава е имало съмнения, че акцията е била поръчана от Русия, а веществото, с което е отровен Навални, е сходно с това, използвано срещу Гебрев.

Снимка: Reuters

Публикацията е във връзка със съвместно разследване на „Шпигел“ и „Белингкет“.

„Ще информираме обществеността, когато се появят нови сведения. Молим да се отнесете с разбиране към факта, че не коментираме предположения и спекулации“, заяви говорителката на „Шарите“ Мануела Цингл.

На 20 август руският опозиционер Алексей Навални беше хоспитализиран в болница в Омск, а лекарите обявиха, че става въпрос за нарушена обмяна на веществата, довела до рязко понижаване на кръвната захар, като причината за това е неясна.

По-късно Навални беше прехвърлен в берлинската клиника „Шарите“, откъдето обявиха, че мъжът е бил отровен с вещество от групата на холинестеразните блокери, като конкретното вещество все още не е известно.

Инхибитори на холинестеразата са вещества, които блокират централната и периферната нервна система. Има обратими и необратими холинестеразни блокери, като вторите се използват в инсектициди и бойни отровни нервнопаралитични вещества като зарин и зоман.

По материал на БГНЕС