Сезонът на летните горски пожари в Калифорния всяка година става все по-продължителен и опасен. С всеки следващ сезон местните пожарникари се опитват да овладеят пламъците, но все по-често не успяват.

Тази година най-големият пожар е в Оук, Калифорния, и вече е изгоряла площ с размерите на половин Сан Франциско. Местните огнеборци дават 24-часови смени, за да се справят с огнената стихия.

„В някои дни са изтощен, особено в дните, в които работиш по 24 часа и не спиш. Не е лесно, със сигурност. Не е за хора със слаби нерви“, казва капитанът на местните пожарникари Джаред Абът. Вече 10 години на поста, той споделя, че с всяка година положението става все по-зле.

„Аз съм професионален пожарникар от години. Всеки сезон е по-лош от предишния. Всеки сезон. Лятото ми е много дълго винаги“, казва той.

Пожарът в Оук е овладян на 26% и до момента е унищожил 25 къщи. Пламъците заплашваха и гигантските секвои на парк Йосемити.

Заради глобалното затопляне, което допринася за сериозната жега и липсата на дъжд, 15 от 20-те най-унищожителни пожари в Калифорния са станали от 2015 г. насам.