Пхенян с безпрецедентно споменаване на здравословното състояние на Ким Чен-ун.

По принцип то е тема-табу, въпреки че през годините изчезванията на севернокорейския лидер от общественото пространство редовно са провокирали спекулации. Той е известен като върл пушач, а откакто пое поста през 2011 г., качи доста килограми.

След разпространените наскоро кадри, показващи го видимо отслабнал, сега за първи път държавната телевизия излъчи мнението по въпроса на обикновен гражданин.

Снимка: btvnovinite.bg

"Да видим генералния секретар толкова измършавял направо ни разбива сърцата. Всички казват, че са се разплакали", твърди жител на Пхенян.

Медиите съобщиха по-рано, че Ким е изгубил значителна част от теглото си, тъй като според тях каишката на часовника му изглеждала по-затегната на китката му по време на заседанието на политбюро на Комунистическата партия в началото на месеца.

Севернокорейският лидер възобнови дейността си в началото на юни, след като не се беше появявал публично от месец. Според анализатори през този месец той е бил на диета.

Някои намекват за възможен здравословен проблем, но министерството на националното обединение на Южна Корея твърди, че няма необичайни, будещи безпокойство признаци около отслабването на Ким.