Без резултат приключиха тази нощ траялите месеци наред опити на водещите политически сили в Северна Ирландия да приемат документ, насочен към по-нататъшно стабилизиране на ситуацията в тази част на Обединеното кралство. Започнали през юни с посредничеството на известния американски дипломат Ричард Хаас, преговорите не се увенчаха с успех, предаде ИТАР-ТАСС.

"Безспорно съм разочарован от факта, че не успяхме да постигнем компромис. Положихме обаче основи, за да се движим напред", заяви днес Хаас на пресконференция в Белфаст, преди да се завърне в САЩ.

Продължителните преговори между северноирландските католици и протестанти бяха прекратени в ранните часове на 31 декември. Не е обявена дата за продължаване на разговорите, търсещи успокояване на ситуацията след едни от най-тежките улични сблъсъци и нападения от въоръжени групировки от мирното споразумение от 1998 г. насам.

Един от въпросите, по който страните не са се споразумели, е какви знамена може да се развяват в Северна Ирландия. Десетки полицаи пострадаха тази година при протести срещу решението да се намали броят на дните, в които на общината в Белфаст ще виси британското знаме.