Жител на градче в Северна Ирландия се оплакал на полицията, че негов съсед е издигнал пред къщата си флаг с арабска емблема. Оказало се, че става въпрос за знамето на Европейския съюз, съобщи лондонският вестник „Гардиън”.

Мъжът, който поставил знамето, искал да отпразнува победата на Европа над САЩ на Ryder Cup - най-престижният отборен турнир в голфа. Това се е случило в понеделник в Холиуд, родното място на световно известния голфър Рори Макилрой.

Издигналия синия флаг с 12 жълти звезди споделил в страницата си във Facebook, че неочаквано на вратата му позвънили двама полицаи. Те се отзовали на оплакване, че в града има „арабска емблема”, което било обидно за жителите му.

Полицията потвърди случилото се и съобщи, че не е било установено никакво нарушение.

Местния общински съветник Андрю Муир коментира пред „Гардиън”, че историята е от категорията „не би могъл да си измислиш тази история”. Той подчерта, че в Северна Ирландия би трябвало хората свободно да издигат на къщата си какъвто искат флаг, който има официален статут и да празнуват европейски успехи със знамето на ЕС.

„Гардиън” припомня, че именно издигането на знамена е деликатен въпрос в тази част от страната. От две години местни юнионисти протестират срещу решение на градския съвет в Белфаст, ограничаващо издигането на флага, символ на съюза с Англия, Шотландия и Уелс.