Жената на Ким Чен-ун, И Сол-джу, се появи за първи път публично от година насам. Първата дама е присъствала заедно със съпруга си на футболен мач този понеделник, предаде държавния вестник на Северна Корея.

Двойката е заснета на футболен мач, част от празненствата за отбелязване годишнината от рождението на основателя на комунистическия режим Ким Ир-сен. Севернокорейските медии разпространиха снимка на И Сол-джу до съпруга й, заобиколени от висши фигури на единствената партия.

За съществуването на И Сол-джу не се знаеше до юли 2011 година, когато бе разкрито, че първата дама на Северна Корея е бивш член на оркестър „Унхасу”. Последната й поява на обществено място беше през декември 2014 година на церемония за третата годишнина от кончината на бащата на Ким Чен-ун, Ким Ир-сен. Причината за изчезването й от публичния живот все още не е ясна, като из световните медии циркулираха множество спекулации, от това, че И Сол-джу е бременна до доста по-мрачния вариант да е убита за измяна.

Северна Корея отбелязва 103 годишнина от рождението на Ким Ир-сен – герой на съпротивата срещу японския окупатор и основател на Корейската народнодемократична република. В Северна Корея наричат деня, в който е роден, „Деня на Слънцето”, а в двата неработни дни, посветени на честванията, се изнасят танцови и театрални представления, организират се множество изложби и спортни състезания.