Продължават проблемите с коронавируса в много европейски страни. Властите в Северна Македония от утре удължават полицейския час, а от сряда затварят за две седмици ресторантите и кафенетата. Тежката мярка се налага заради увеличаващия се брой новозаразени с британския вариант на вируса.

В югозападната ни съседка ще работят единствено ресторантите в хотелите и на двете международни летища.

Снимка: EPA

В Германия строгите карантинни мерки точно по време на Великденските празници предизвикаха серия от протести в страната.

Британското правителство ще започне поетапно разхлабване на локдауна и обяви, че в средата на май британците вече ще могат свободно да пътуват в чужбина. Облекчаването на мерките ще започне след седмица и премиерът Борис Джонсън се зарече да бъде сред първите, които ще се възползват.

„И в понеделник, 12 април, ще отида в някой пъб и предпазливо, но решително ще обърна една халба бира“, каза Борис Джонсън.

Междувременно румънски вирусолози откриха нов вариант на COVID-19, който има сходни характеристики с британския, а мутациите му могат да намалят ефективността на прилаганите в момента ваксини.