Първи тур на президентските избори в Северна Македония. Съседите ни избират между 7 кандидати, а вотът е определян като референдум за позицията, която Скопие трябва да заеме спрямо София и Брюксел.

Изборите са и тест за предстоящия парламентарен вот, който ще се състои заедно с президентския балотаж на 8-и май. Право на глас имат милион и 800 хиляди души, но социолозите очакват сравнително ниска избирателна активност. Изборната активност към 12 часа остава ниска.

Основните теми в кампанията бяха вписването на българите в конституцията и евроинтеграцията на страната. Двамата фаворити са настоящият държавен глава от управляващите социалдемократи - Стево Пендаровски - и кандидатката на опозиционната националистическа ВМРО-ДПМНЕ - Гордана Силяновска-Давкова. Според социологическите проучвания те вероятно ще продължат на балотаж след две седмици.

Днешният вот се смята именно за премерване на силите. Малко преди изборния ден албанските партии обявиха, че няма да влизат в коалиция с партия, която няма да подкрепи промени в конституцията и включването на българите, а съставянето на правителство без албански политически партии е почти невъзможно в Северна Македония.

Според историкът Спас Ташев изборите днес решават пътя, по който ще върви Северна Македония:

"Въпросът е дали Северна Македония ще остане в стария коловоз на сръбското влияние, или ще тръгне по един проевропейски път с реформи. Според пет, от общо седем кандидати, българите не трябва да бъдат вписани в конституцията. Това означава Скопие да продължи по стария си път - със задкулисие, управлявано от Сърбия, зад която стои Москва", обясни историкът в предаването "Тази сутрин". 

"Не съм видял желание от Скопие да промени своята политика. Българите в Северна Македония продължават да бъдат дискриминирани. Бруталните действия срещу лица с българско самосъзнание продължават да се прилагат. Там дискриминацията е на много нива, не само физическа – българите са маргинализирани", каза още Ташев. 

По думите му много от политиците в Северна Македония опитват да внушат опит за вмешателство от страна на България в конституцията им. 

"Трябва да престанем да робуваме на илюзията, че Димитър Ковачевски е приятел на България. Посланията, които отправя, са антиевропейски", уточни Ташев. 

"Политиката, която провежда Скопие не е македонска политика, а е сръбска политика. Скопие не обслужва македонския интерес в момента. Обслужва сръбския", в заключение заяви Спас Ташев.