Северна Корея потвърди, че е извършила „трети успешен ядрен опит”, след като рано тази сутрин съседните й страни съобщиха за „необичайна сеизмична активност”.

„Ядреният тест бе извършен като част от мерките да опазим националните сигурност и суверенитет срещу безразсъдната враждебност на САЩ, които нарушават правата на нашата република за мирно изстрелване на сателити”, гласи официалното съобщение на Пхенян.

Северна Корея смята, че не е нарушила международното право с ядрения си опит. Властите в Пхенян дори са предупредили предварително Съединените щати за намеренията си.

В прессъобщение на севернокорейското министерство на външните работи се казва, че ядреният експеримент е "справедлива стъпка към самоотбрана". В Пхенян нямали необходимост от военния тест, но Съединените щати нарушили правото на Северна Корея за космически изстрелвания и наложили несправедливи резолюции и санкции, се казва още в съобщението.

Рано тази сутрин бе регистрирана сеизмична активност в Северна Корея, която бе директно посочена от няколко държави като свидетелство за широко очакван ядрен тест.

Според Геологичния топографски институт на САЩ трусът е бил с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на един километър дълбочина и в близост до североизточната част на страната, в която се очакваше да се проведе опитът.

От миналия месец Северна Корея предупреждава, че планира да изпълни своя трети ядрен тест въпреки заплахите за „последствия” от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Южнокорейска медия съобщи, че става въпрос за „предизвикано от човека земетресение” в северната й съседка. Китайската сеизмологична администрация описа „явлението” като „предполагаема експлозия”. Японската метеорологична агенция обяви, че трусът е „различен от нормално земетресение”.

Северна Корея не е географски район със силна сеизмична активност, припомнят световните агенции. До момента страната е извършила два ядрени теста, за които е известно – през 2006 и 2009 година. Изстрелването на ракети и двата пъти бе определено от ООН като замаскирано изпитание на ракети с далечен обсег.

През януари страната обяви, че планира ядрен тест от „високо ниво” в отговор на увеличените санкции от страна на ООН след изстрелването на ракети през декември 2012 година.

Българското правителство осъди ядрения опит

В изявление на говорителя на външно министерство България настоятелно призовава КНДР да прекрати ядрената си програма по прозрачен и удостоверим начин и да насочи своите усилия към активен диалог и преговори с международната общност за постигане на траен мир и сигурност в региона на Североизточна Азия.

"България категорично осъжда извършения от КНДР трети ядрен опит, който води до още по-осезаемо нарастване на напрежението в региона и по-нататъшна изолация на страната. Ядреният опит представлява демонстративно потъпкване на резолюции 1718, 1874 и 2087 на СС на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. Този провокативен акт сериозно подкопава стремежа на международната общност за постигане на истинско и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

От българска страна се призовава настоятелно КНДР "да прекрати ядрената си програма по прозрачен и удостоверим начин, да изпълнява в пълна степен международните си ангажименти и да насочи своите усилия към активен диалог и преговори с международната общност за постигане на траен мир и сигурност в региона на Североизточна Азия".
 

Москва, Вашингтон и Пекин реагираха остро на "провокацията" на Пхенян

Русия осъди севернокорейския ядрен опит, който Москва смята за открито нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

„Осъждаме тези действия от страна на Северна Корея и гледаме на тях, заедно с проведеното наскоро изпитание на балистична ракета, като нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН”, цитира агенция Интерфакс думите на представител на руското външно министерство.

Президентът на САЩ Барак Обама определи ядрения опит на Пхенян като „провокация” и призова за „подходяща” и „бърза”международна реакция.

„Тези провокации не правят Северна Корея по сигурна. Далече от постигането на обявените цели за силна и просперираща нация, Северна Корея изолира и обеднява народа си, посредством грешно насочена програма за създаване на оръжия за масово унищожение”, се казва в официалната позиция на Белия дом.

„Заплахата, която поставят действията на Северна Корея налага бърза и под реакция на международната общност”, заявява още президентът на САЩ, в навечерието извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, по въпроса за Северна Корея.

Великобритания също остро осъди обявеният от Пхенян успешен ядрен експеримент и призова за „сериозен отговор” от страна на ООН.

„Обединеното кралство ще започне консултации с партньорите от Съвета за сигурност, призовавайки за сериозен отговор на последните събития”, заяви външният министър Уилям Хейг.

„Северна Корея трябва да вземе решение: или да се ангажира конструктивно с международната общност, да прекрати развиването на програми за ядрено оръжие и балистични ракети, или да бъде подложена на засилена изолация и по-нататъшни действия от страна на Съвета за сигурност и международната общност”, се казва в официалната позиция на Лондон.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе определи ядреният опит като изключително сериозна заплаха за сигурността на страната му.

„Изпитанието на Пхенян е сериозна заплаха за сигурността на страната и представлява предизвикателство пред глобалните усилия за разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия”, се казва в изявлението на японския премиер.

Най-близкият и традиционен съюзник на Северна Корея, Китай изрази „твърдото си противопоставяне” на ядрения опит, извършен „въпреки протестите на международната общност”.

„Твърдо призоваваме КНДР да уважава ангажимента си към ядрено разоръжаване и да не предприема действия, които могат да влошат ситуацията”, се казва в официалната позиция на Пекин.

Междувременно сеизмолозите от руската академия на науките обявиха, че са регистрирали слабо земетресение, провокирано от ядреното изпитание, но информационните агенции в Русия цитираха изявление на главния лекар на страната Генадий Онищенко, според когото нивата на радиация в съседния на Северна Корея Далечен Изток са нормални.