Напрежението на Корейския полуостров ескалира, след като Северна Корея взриви Бюрото за връзки с Юга. Пхенян е в пълна бойна готовност и не изключва армията да навлезе в демилитаризираната зона.

Офисът, който беше отворен през 2018 г., имаше за цел да улесни двете страни в тяхната комуникация.

Снимка: EPA

Новината беше потвърдена от южнокорейското министерство на националното обединение.

"Северна Корея взриви Службата за връзка в Кесон в 14:49 ч. местно време", се казва в съобщението на службата на говорителя на министерството, което се занимава с междукорейските отношения. 

По-рано Северна Корея заплаши да разруши сградата на фона на критичната си реторика по отношение на Южна Корея, провокирана от неуспеха на Сеул да спре прехвърлянето на пропагандни листовки от активисти през границата.

Още през уикенда Ким Йо-чен – сестрата на лидера на КНДР Ким Чен-ун, заяви, че ще разруши сградата по „трагичен начин“. Малко по-рано Йо-чен заповяда на севернокорейската армия да се подготви за навлизане в демилитаризираната зона.

Снимка: Ройтерс

Според някои експерти Северът изразява по този начин недоволството си от това, че съвместни икономически проекти с Юга не се възобновяват заради американските санкции срещу Пхенян, отбелязва „Асошейтед прес“.

„Трудно такова поведение ще помогне на режима на Ким да постигне каквото иска от световната общност, но такива действия помагат за вътрешна пропаганда“, казва Лийф-Ерик Исли, професор в университет в Сеул, пред Би Би Си.

Северна и Южна Корея все още са технологически във война, защото между двете страни не е било подписано мирно споразумение при приключването на Корейската война през 1953 г.

Сградата се използваше за срещи на представители на двете държави от две години насам, но беше опразнена заради пандемията. "Прекъсваме всички линии за връзка между Севера и Юга. Измамниците ще платят скъпо за престъпленията си", съобщиха по севернокорейската национална телевизия.

Южна Корея предупреди за остра реакция, ако Северът продължи с провокациите. Напрежението ескалира, след като избягали севернокорейци и активисти от Южна Корея пуснаха над Севера близо 50 000 листовки с критики срещу лидера Ким Чен Ун, флашки с южнокорейски сериали и американски банкноти от по 1 долар. Международната общност призова към диалог.