Генералният щаб на Корейската народна армия съобщи, че Северна Корея проучва възможността да разположи свои войски в демилитаризираната зона, съобщи Централната телеграфна агенция на страната.

В съобщението се подчертава, че армията на КНДР „незабавно и последователно“ ще изпълни всяко решение и указ на партията и правителството.

Проучва се възможността армията отново да влезе в демилитаризираните по силата на междукорейското споразумение зони и „да предприеме мерки за превръщането на фронта в крепост и засилването на военната бдителност спрямо Юга“.

Снимка: Ройтерс

Ким Йо-чен – сестрата на лидера на КНДР Ким Чен-ун, е наредила на армията да се подготви за дислоциране в демилитаризираната зона, съобщава Би Би Си.

Съобщението бе разпространено на фона на покачването на напрежението между Пхенян и Сеул, след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки.

Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.