„Съединените щати ни обявиха война”, заяви външният министър на Северна Корея Ри Йонг Хо, предаде Ройтерс.

„Имаме пълното право да предприемем ответни мерки, включително да сваляме американски бомбардировачи, дори и да не са в нашето въздушно пространство”, допълни още външният министър.

Според дипломата Доналд Тръмп е „обявил война” с последната си публикация в „Туитър”, която гласи: Току що слушах външният министър на Северна Корея да говори пред ООН. Ако това са мислите на Малкия ракетен човек, него няма да го има в скоро време.

По думите на Ри Йонг Хо целият свят трябва да запомни, че именно Щатите са тези, които първи са обявили война на КНДР.  „Въпросът кой „няма да го има” ще се разреши съвсем скоро”, каза още външният министър.

Той добави още, че насочването на севернокорейските ракети към Съединените щати е станало неизбежно, след като Тръмп нарекъл Ким Чен-ун „Човекът ракета”.

„Ако Северна Корея не спре с провокациите, Пентагонът ще се погрижи президента да има достатъчно опции, с които да отвърне на Пхенян”, съобщиха от Пентагона в отговор на КНДР.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че разгорещените спорове между САЩ и Северна Корея могат да доведат до неразбирателства. „Единственото решение е политическото”, заяви още той.

Преди дни американски бомбардировачи Бе-1Бе Лансър прелетяха в близост до северонкорейската граница като демонстрация на сила. За първи път през XXI век американски самолети прелетяха толкова близо до демилитаризираната зона.