Десетки имейли на южнокорейски високопоставени чиновници и журналисти са били хакнати от организация, най-вероятно ръководена от правителството на Северна Корея, заяви в понеделник южнокорейският главен прокурор, цитиран от в. „Вашингтон Пост”.

Измамни електронни писма (т.нар фишинг) са били изпратени до широк кръг от лица, които са запознати с вътрешната политика на Северна Корея. Мейлите целят да подмамят получателите и те да дадат името на акаунта си и паролата към него. В голяма част от случаите атаката е била успешна.

В средата на юли севернокорейски военнослужещ избяга заедно със свои съратници и 40 млн. долара, които трябвало да бъдат преведени на лидера Ким Чен Ун.

Военнослужещият се идентифицира като генерал-майор от Министерството на народните въоръжени сили. Според източник на южнокорейската телевизия Кей Би Ес, избягалият е бил назначен да изпраща чужда валута, изкарана в чужбина, включително от строителни площадки и севернокорейски ресторанти в Китай и Югоизточна Азия. Парите са изпращани до т.нар. „Стая 39”, частна сметка на лидера на партията в Северна Корея.

Генералът, заедно с групата от хора, с които е избягал, са в Китай и чакат да получат убежище в друга страна. Обикновените севернокорейски граждани, напуснали родината си в посока северната й съседка, много рядко оповестяват пред местните власти, че искат убежище. Причината е, че Пекин има установена практика да връща бегълците на Пхенян.

Междувременно, първата и единствена чуждестранна адвокатска кантора в Северна Корея обяви, че спира своята работа, предаде „Ройтерс”.

Собственици са както Майкъл Хей, с британско и френско гражданство, така и държавата. Фирмата представляваше чужди граждани в столицата Пхенян в продължение на 12 години.

Хей твърди, че е взел решението заради „бизнес и геополитически причини”.

Северна Корея е обект на дипломатически натиск от януари, когато страната проведе ядрен тест, а след това изстреля балистична ракета през февруари. В следствие на това Съветът за сигурност на ООН въведе санкции срещу страната.

Майкъл Хей твърди, че тези санкции най-вече са засегнали чуждестранните инвеститори и той е защитавал техните права.