Северна Корея потвърди, че е арестувала миналия месец американски учен, предаде Франс прес.

Задържането му идва на фона на покачващо се напрежение между Пхенян и Вашингтон заради севернокорейската ядрена програма.

Ким Сан-дук, наричан също Тони Ким, беше арестуван на 22 април на летището на севернокорейската столица заради "извършени от него престъпни вражески действия, целящи да разрушат устоите на КНДР", се казва в съобщение на държавната информационна агенция КЦТА.

"Ким все още е в ареста и компетентните правосъдни органи разследват неговите престъпления", се уточнява в текста.

Ким Сан-дук е третият американски гражданин, задържан в Северна Корея.

Научнотехнологичният университет в Пхенян съобщи, че мъжът е бил арестуван, когато се готвел да отпътува от страната, след като преподавал няколко седмици в учебното заведение.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви миналата седмица, че задържането на американеца е опит на режима на Ким Чен-ун да използва мъжа като средство за натиск върху страната й и международната общност.

Според южнокорейската информационна агенция Йонхап Ким е на 55 години и е участвал в програми за подпомагане на деца в селски райони в Северна Корея.

Още двама американци са арестувани в затворената комунистическа страна. Ото Уормбиър, студент на 21 години, беше осъден миналата година на 15 години принудителен труд за разпространяване на пропагандни материали. Пастор Ким Тхон-чхол излежава 10-годишна присъда за шпионаж.