Южна Корея предложи диалог на КНДР, но Северът отхвърли идеята.

Това стана по време на рядко събитие – среща между висшите дипломати на двете страни, която се състоя в Манила.

В кратък разговор вчера преди откриването на регионален форум в Манила южнокорейската министърка Кан Кьон-хва прикани Пхенян да приеме предложението ѝ за диалог с цел намаляване на напрежението на полуострова и за ново събиране на семействата, разделени от Корейската война през 1950 – 1953 г.

Според представител на южнокорейското дипломатическо ведомство нейният севернокорейски колега И Йон-хо е отговорил, че предложенията на Сеул не са искрени.

„С оглед днешната ситуация, в която Югът сътрудничи със САЩ, за да засили натиска върху Севера, предложения от този род не са достатъчно искрени“, цитира АФП неговия отговор.

Севернокорейският първи дипломат И Йон-хо
Снимка: EPA

Всичко това стана, след като ООН втвърди санкциите срещу КНДР. Пхенян осъди тази стъпка и заяви, че няма да преговаря по ядрената и ракетната си програма, докато е под заплахата на САЩ, предаде Франс прес.

Приетите в събота от Съвета за сигурност на ООН санкции са „тежко нарушение на нашия суверенитет“, се казва в официално изявление на Пхенян, публикувано от държавната агенция КЦТА.

Няма да сложим програмата си за ядрено възпиране на масата, докато сме застрашавани от САЩ. Няма по-голяма грешка за САЩ от това да вярват, че земята им е в безопасност от другата страна на океана, се казва още в съобщението.

Северна Корея заяви, че ще предприеме действия в ответ на санкциите, без да уточнява какви.