Ден след като операцията по задържането на Мохамед Мера – „стрелецът от Тулуза”, завърши с неговата смърт, служителите на спецподразделението за борба с тероризма на френската полиция RAID бяха подложени на ожесточени критики от свои колеги. Пред АФП, основателят на Групата за интервенции на френската жандармерия (GIGN) Кристиан Пруто обвини колегите си от RAID, че са провели операцията без „ясна и конкретна тактическа схема”.

Пруто заяви изненадата си, че колегите му не са успели да заловят Мохамед Мера жив.

„Как така най-доброто подразделение на френската полиция не успя да задържи сам човек”, пита риторично Кристиан Пруто. Според него полицията е трябвало да използва сълзотворен газ срещу Мохамед Мера още в началото на операцията срещу апартамента му.

„Нямаше да издържи и пет минути. Вместо това те използват звукови и светлинни гранати и като резултат поставят заподозрения в такова психологическо състояние, което го подтиква да продължи съпротивата си.”

Експертът, който е и основател на Службата за охрана на френския президент (действала по време на мандатите на Франсоа Митеран и Жак Ширак) смята, че полицаите са могли да използват и тактиката на примамване и да арестуват Мохамед Мера когато той напуска апартамента си.

„Мисля си, че операцията е водена без ясна и конкретна тактическа схема. В това е проблемът”, казва още Пруто, който припомня за 64 операции на GIGN под негово командване „не е имало нито един умрял”.

Израелски специалисти по антитероризъм също разкритикуваха френските спецчасти, че съвсем ненужно са чакали повече от 30 часа, преди да предприемат някакви действия. Според тях операцията била лесна, тъй като в дома на Мера не е имало нито заложници, нито експлозиви.

Министърът на отбраната Ехуд Барак обаче благодари на френските власти за пълната мобилизация при разкриването и неутрализирането на убиеца. Четири от жертвите са израелски граждани.

„Стрелецът от Тулуза” – Мохамед Мера, който пое отговорността за седем убийства на военнослужещи, преподавател и деца в Тулуза, беше ликвидиран в четвъртък след 32-часови преговори. Петима служители на силите на реда пострадаха при операцията. При окончателния щурм в престрелката между Мера и полицаите от RAID бяха изстреляни над 300 патрона. Според официалната информация фаталният за Мохамед Мера изстрел е бил произведен от снайпер, който го е уцелил в главата.