Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Запада в "безпрецедентна русофобия".

"Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков", каза Лавров в своята реч на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.

Той се аргументира, че западните сили "не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат“, пише БТА.

Лавров иронизира осъждането от Запада на произвежданите в украинските области под руски контрол т. нар. референдуми за присъединяване към Русия и разкритикува особено силно Съединените щати.

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна до Божи пратеник на Земята, без никакви задължения, но със свещеното право да действа безнаказано където и когато и да било", заяви руският външен министър.

Той обвини САЩ, че се опитват да превърнат целия свят в свой „заден двор“. Сергей Лавров защити "референдумите" в окупираните от Русия украински територии, като каза, че местните жители си връщат „земята, където техните предци са живеели в продължение на стотици години“.

Лавров подчерта, че големият въпрос е дали ще има "един хегемон начело", визирайки Съединените щати. САЩ и техните съюзници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават агресивно международната система, представлявана от ООН, увери той.

Лавров обвини Запада и за продоволствената и енергийната криза, която по думите му е възникнала в резултат на „безконтролните парични емисии в САЩ и ЕС по време на пандемията“ и на „безотговорните действия на Евросъюза на пазарите на въглеводороди“, а „обявената от Запада на Русия икономическа война“ само я е задълбочила.