Руският външен министър Сергей Лавров намекна, че Великобритания може да има интерес да отрови бившия шпионин Сергей Скрипал.

По думите на Лавров има и други обяснения за отравянето на Скрипал – извън обвиненията към Кремъл, и експертите говорят за тях. „Те казват, че може да е в интерес на британските специални служби, които са известни със способността си да действат с разрешение за убийство. Това може да е и в интерес на британското правителство, което очевидно се оказа в неблагоприятна ситуация, когато не успя да изпълни обещанията си към електората за условията по брекзит”, каза руският външен министър.

Въпросът, доколко би могъл да ескалира скандалът между Москва и Запада заради отравянето на Скрипал, не зависи от Русия, посочи Лавров на пресконференция цитиран от Ройтерс.

Руският външен министър посочи, че има принцип на реципрочност в дипломацията и страната му системно го прилага. „Като деца казвахме: Който е започнал пръв, трябва да спре пръв. Ние не искаме да играем детски игри, но до момента нашите партньори правят точно това”, подчерта той.

„Мнозина казват, че сега ситуацията е по-лоша от периода на класическата Студена война, защото тогава имаше правила, спазваше се приличие. Сега ми се струва, че нашите западни партньори – Великобритания, САЩ и още няколко държави, които сляпо следват стъпките им, отхвърлиха всякакво приличие. Те използват откровени лъжи и дезинформация”, подчерта Лавров.

Русия отхвърля обвиненията, че е отговорна за нападението срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри на 4 март.