Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха по телефона пътищата за уреждане на сирийския конфликт, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

Двамата продължиха да обсъждат пътищата за намиране на решение на конфликта в Сирия, включително необходимостта да се изпълни изискването на Съвета за сигурност на ООН страните в конфликта да започнат преговори без предварителни условия, както и задачата за нормализиране на обстановката в източната част на град Алепо, където са се окопали незаконни въоръжени формирования, водеща роля сред които играят бойците от терористичната групировката "Джебхат ан Нусра", отбелязваха от министерството.

От своя страна британският външен министър Борис Джонсън е призовал Русия да убеди властите на Сирия да прекратят операцията си в Алепо, по време на телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

"Външният министър отново изрази безпокойството на Великобритания от тежката хуманитарна ситуация в Сирия и призова Русия да използва влиянието си над сирийския режим за прекратяване на настъплението в Алепо и допускане на хуманитарна помощ в града", се казва в изявление на Форин офис.