Сергей и Юлия Скрипал остават в "критично, но стабилно състояние", съобщи днес директорът на болницата в Солсбъри, където са настанени те, предаде Франс прес.

Сара Чарлз-Баркс каза още, че британският полицай, който също е бил изложен на нервнопаралитичното вещество, използвано срещу бившия руски разузнавач, превърнал се в двоен агент, шпионирал в полза на Великобритания и дъщеря му, вече е излязъл от болница.

Сержант Ник Бейли е открил Сергей и Юлия Скрипал в безсъзнание на пейка в Солсбъри, Югозападна Англия.

Атаката с невротоксично вещество може да е нанесла тежки поражения на умствените способности на бившия руски двоен агент и дъщеря му и не е ясно дали те ще могат да се възстановят, каза британски съдия, цитиран от Ройтерс.

Лондонски съд разреши днес да се вземат кръвни проби от бившия шпионин и дъщеря му, за да бъдат проучени от експертите по химически оръжия и да се потвърди заключението на британската лаборатория за военни изследвания Портън Даун.

Произнасяйки решението си, съдия Дейвид Уилямс каза, че според неназован консултант, лекуващ двамата Скрипал, бившият руски шпионин и дъщеря му са силно упоени, некомуникативни са и е невъзможно да се каже кога и до каква степен може да възстановят умствените си способности.

Двамата са в стабилно физическо състояние и са лекувани въз основа на презумпцията, че биха искали да останат живи, казал консултантът според съдията от Лондонският съд за закрила, който взема решения за благосъстоянието на хора, които не са в състояние да правят това сами.

Според неназован анализатор от Портън Даун кръвните проби, взети от Сергей и Юлия Скрипал, са показали, че двамата са били изложени на действието на нервнотоксичен реактив. Пробите са показали присъствие на нервнотоксично вещество от рода на "Новичок" или много близък до него реактив, постанови в решението си съдията.