Месец септември от тази година е бил най-топлият от всички в глобален мащаб, сочат данните на програмата за наблюдение на планетата на ЕС „Коперник“. Той е бил с 0,05 градуса по Целзий по-топъл в сравнение с миналата година.

Учените са категорични, че това е ясна индикация за повишаващите се температури по света като резултат от човешката дейност.

Според данните на „Коперник“ високите температури продължават да са необичайни в райони като Сибир. Сателитни снимки показват също, че ледоведе в Арктика са достигнали втората си най-ниска стойност откакто е започнало замерването им въобще.

Очаква се 2020 г. да бъде и най-топлата за Европа, дори и температурите да започнат да падат.

Повишената температура по цял свят е спомогнала за големите горски пожари в Калифорния и Австралия тази година, както и за тежките наводнения във Франция и Италия. Според метеорологичната служба на Франция подобни дъждове се очакват веднъж на всеки 100 години, докато при тях са регистрирани два пъти в рамките на месец.

Учените посочват, че подобни климатични промени се случват само при повишение от общо един градус по Целзий на световната температура. С темпото на повишение в момента, светът скоро ще бъде с около три градуса по-топъл.