Сенатор от италианската антиемигрантска партия Северна лига сравни с орангутан Сесил Киенге, първата чернокожа министърка в италианската история. Премиерът Енрико Лета незабавно определи думите му като "неприемливи", предаде АФП.

Вчера на събрание на Северната лига в Тревилио сенатор Роберто Калдероли, известен с полемичните си изявления, каза по адрес на министърката от конгоански произход: "Добре е Сесил Киенге да е министър, но може би ще е по-добре да е в страната си... Успокоявам се като сърфирам в интернет и гледам снимките на правителството. Обичам животните ... но когато видя изображения на Киенге, не мога да се въздържа да не помисля за приликата й с орангутани, макар да не казвам, че тя е един от тях."

Изявленията му гръмнаха в медиите и социалните мрежи и предизвикаха възмутени реакции. Тази сутрин в официално комюнике Енрико Лета лично реагира: Думите, приписвани на сенатор Калдероли и разпространени от печата по адрес на Сесил Киенге, са неприемливи и преминават всички граници, казва премиерът и изразява солидарността си и подкрепата си за чернокожата министърка.

Двама депутати от Демократическата партия Халид Шауки и Джани Куперло поискаха оставката на Калдероли, който е заместник-председател на Сената.

През 2006 г. Калдероли трябваше да подаде оставка от правителството на Берлускони, след като се показа облечен с антиислямска тениска с пророка Мохамед.