Сенатът на САЩ одобри законопроекта за финансиране за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 млрд. долара след месеци на ожесточени спорове. Няколко републиканци го подкрепиха, съобщава Би Би Си.

Лъвският пай от този пакет – 60 млрд. долара, ще отиде в Киев. Така САЩ ще помогнат на Украйна да възстанови запасите си от изчерпани боеприпаси, оръжия и други жизненоважни нужди.

14 млрд. долара ще бъдат предоставени на Израел за да довърши военните си действия срещу „Хамас“, а 10 млрд. долара – за хуманитарна помощ в различи зони на конфликт, включително за Ивицата Газа.

Демократите бяха единодушни, че законопроектът трябва да бъде приет, докато републиканците бяха разделени по време на дебата и преди това го отхвърлиха.

Председателят на Камарата на представителите посочи, че той няма да бъде приет в Долната камара на парламента с мнозинство на републиканците, предаде и АФП.

Републиканците, подкрепящи бившия президент и основен претендент за поста през 2024 г. Доналд Тръмп, обещаха да отхвърлят законопроекта в този му вид. Те се обявиха против предоставянето на военна помощ за Тайван и Израел.

Законопроектът не включва промени в имиграционната политика на САЩ, каквото искания се чуха по време на обсъждането на законопроекта. Предишният текст на Сената, който обхваща както границата, така и чуждестранната помощ, беше блокиран от членове на Републиканската партия в Горната камара, защото се появиха опасения, че не е обърнато достатъчно внимание на незаконното преминаване на границата.

В крайна сметка 22-ма републиканци гласуваха за законопроекта, включително лидерът на малцинството в Сената – Мич Макконъл. „Историята урежда всяка сметка. Днес ставаше дума за стойността на американското лидерство и нашата сила. Историята ще запише, че Сенатът не мигна“, каза Мич Макконъл в изявлението си след вота.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски побърза да благодари за подкрепата на сенаторите.

Гласуването дойде след изказването на бившия американски президент Доналд Тръмп, че е склонен да поощри Русия да прави каквото си иска с държавите членки на НАТО, които не са осигурили минимум 2% от БВП за отбрана.