Почти месец след неуспеха на втория импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп, в Съединените щати друг високопоставен политик може да се прости с поста си – губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

Той беше обвинен от седем жени ( някои, от които бивши или настоящи държавни служители) в неуместно поведение, което граничи със сексуален тормоз – нежелано флиртуване и опипване.

Управлявалият почти десетилетие губернатор е изправен и пред други сериозни обвинения – прикриване на данни относно пандемията или по-точно прикриване на броя на смъртните случаи в домовете за възрастни хора в Ню Йорк.

Поради огромния обществен и политически натиск, кабинетът му поиска от главния прокурор на щата Ню Йорк Летития Джеймс да разследва обвиненията за сексуален тормоз.

63-годишният Куомо отхвърли твърденията на седемте жени с думите: „Не съм направил това, което се твърди, точка“. Той призова американското общество да изчака становището на иституциите: „Безотговорно е да имаме мнение (по въпроса) без факти“.

Губернаторът също заяви, че се извинява, ако е „накарал някого да се чувства некомфортно“ .

Призиви за оставка

Ден, след като законодателният орган на щата обяви, че ще започне разследване по импийчмънт срещу губернатора, последваха призиви за оставка от най-висше ниво. Те дойдоха от лидера на мнозинството в Сената – демократа Чък Шумър и от кмета на Ню Йорк Бил де Бласио.

Пред „Политико“ де Бласио заяви, че: „Куомо вече не може да служи като губернатор“, тъй като той се е възползвал от политическата си власт, за да издевателства сексуално над свои служители. „Това ме отвращава“, доваби още той.

Острата реакция от страна на кмета на Ню Йорк не е изненада за никого, тъй като от край време между губернатора и кмета на щата прехвърчат политически искри. Причината е COVID стратегията на двамата политици.

В края на миналата година Бил де Бласио поиска затварянето на бизнеси в райони, където разпространението на COVID-19 е голямо, но губернаторът отказа да изпълни молбата му, под претекст, че методите за проследяване на вируса предоставят неточни данни.

„Токсично“ работно място за младите жени

Десетки настоящи и бивши служители на кабинета на Куомо, определят работното място като „токсично“ за младите жени. Още миналата година 25-годишната Шарлот Бенет – вече бивша помощничка на губернатора, говори за сексуалния тормоз, който е преживяла.

Пред „Ню Йорк Раймс“ тя заяви, че 63-годишният Куомо ѝ е задавал недопустими въпроси относно сексуалния й живот. След като докладва на началника на кабинета за тези коментари, младата жена е преместена на друга работна позиция. Както се и очаква, влиятелният политик отхвърля тези твърдения и заявява, че уважава нейното „право да говори.“

Няколко дни след интервюто на Шарлот Бенет, Линдзи Бойлан – бивша служителка на Куомо, която също твърди, че е жертва на сексуален тормоз- призовава за оставката на губернатора.

„Злоупотребата му с власт никога не свършва“, пише Бойлан в пост от 28 февруари тази година.

Но оплаквания за сексуални посегателства прииждат не само от бивши служители на кабинета, в петък репортерът Джесика Бейкъм написа материал по темата в сп.„Ню Йорк“. В материала си тя споделя, че губернаторът я е опипвал: „Никога не съм мислила, че губернаторът иска да прави секс с мен. Не ставаше въпрос за секс. Ставаше въпрос за власт ”, написа тя.

„Искаше да знам, че всеки момент може да отнеме достойнството ми с неподходящ коментар или ръка на кръста ми.“

Крил ли е истината за COVID смъртността?

В края на февруари губернаторът, определян от някои американци като „героят на пандемията“, бе обвинен, че укрива данни за смъртните случаи в старческите домове в Ню Йорк.

През януари главният прокурор изрази съмненията си, че пълният отчет  за смъртността в старческите домове не е бил предоставен на законодателите на щата. От началото на пандемията повече от 15 000 жители на Ню Йорк са починали в домовете за грижи – рекорден брой за страната. Но до края на миналия месец държавният здравен отдел регистрира малко над 8500 смъртни случая.

Разликата в числата отчасти се дължи на противоречивата политика за изключване от регистъра на хора починалите извън старческите домове, например в болница.

Куомо призна за „забавяне“ при докладването на някои смъртни случаи в домовете за възрастни хора, но беше категоричен, че общият брой на смъртните случаи на Covid-19 винаги е бил точен.

През февруари обаче, в поверителен разговор, който изтече в „Ню Йорк Поуст“, водещ помощник на г-н Куомо призна, че реалните числа се прикриват от притеснение, че данните „ще бъдат използвани срещу нас“.

Какво следва?

Както стана ясно, Андрю Куомо откава да подаде оставка, но политическит  натиск е толкова голям, че не е ясно дали ще завърши и третия си мандат като губернатор.

Съгласно конституцията на щата, Щатското събрание на Ню Йорк има за задача да проведе гласуването за импийчмънта. Тя е контролирана от Демократическата партия, която заема 106 от 150 места, за импийчмънт на 63-годишния политик са необходими седемдесет и шест гласа.

Ако Асамблеята гласува „за“, Кати Хочул, ще заеме поста на Куомо и ще го лиши от правомощия. След това Куомо ще отиде на процес в Сената на Ню Йорк, за да бъде осъден две трети от щатските сенатори трябва да пледира „виновен“. И тук демократите са мнозинство – 43 от 63-те места в законодателната камара.

Залогът е огромен, ако бъде осъден, наказанието за Куомо ще бъде отстраняване от длъжност, но ако бъде оправдан, той ще възвърне позициите и правомщията си.

Както стана ясно обаче той се радва на твърде крехка подкрепа сред чужди и сред свои. На 12 март поне 121 членове на щатското законодателно събрание и Сената, (от които 65 демократи и 56 републиканци) заявиха, че губернаторът на Ню Йорк трябва да се оттегли от властта незабавно.

По материали от чуждестранния печат