Истинска битка за отварянето или пък затварянето на Ню Йорк се заформя между губернатора на щата Андрю Куомо и кмета на града Бил де Бласио. В неделя де Бласио поиска от щата да затвори бизнеси на места в "Бруклин" и "Куинс", където разпространението на COVID-19 е голямо.

Снимка: Reuters

Позволението трябваше да е на Куомо. В понеделник обаче стана ясно, че такова няма да бъде дадено, пише „Ню Йорк Таймс“. Губернаторът обясни, че все още няма да позволи затварянето на несъществените бизнеси, като според него пощенските кодове, използвани за идентифициране на горещите точки на коронавируса, са твърде неточни. Именно затова и Куомо обмисля нови географски граници, които да служат за ориентир.  

Снимка: Reuters

По думите на губернатора по-сериозни проблеми има в училищата и молитвените храмове, вместо бизнесите, които „не са големи разпространители“. В същото време Куомо нареди учебните заведения в двата нюйоркски района да затворят – план, първоначално представен от де Бласио.

Сблъсъците на мнения между двамата най-високопоставени политици в щата как да се предотврати втора вълна на вируса породи объркване сред гражданите, собствениците на бизнеси и родителите.

Снимка: Reuters

„Никога няма да допусна нюйоркчанин да изпрати детето си в училище, в което аз не бих изпратил моето“, заяви губернаторът.

NYT отбелязва, че демократът Куомо, който е трети мандат на позицията, често е отхвърлял предложения на де Бласио, който също е демократ. Напрежението се появи още в ранните дни на пандемията, когато град и държава бяха в спор как и кога да се затвори градът, който пострада тежко от COVID-19.

Снимка: Reuters

Наред със затварянето на училищата, Куомо подчерта, че щатът ще поеме надзора върху прилагането на правилата за носене на маска и социално дистанциране в горещите точки. Персоналът ще бъде предоставен от местните власти, обясни той.

Снимка: Reuters

Последва ново противоречиво решение – губернаторът заяви, че училищата в двата района, северно от Ню Йорк - „Ориндж“ и „Рокланд“ няма да затварят, въпреки сериозното разпространение на вируса там. А кметът Бил де Бласио подчерта, че става въпрос за регионален проблем.

Затварянето на училищата започва от днес, а вчерашното напрежение между Куомо и де Бласи най-вероятно ще продължи и утре.