Седем деца и двама възрастни загинаха след стрелба в училище в руския град Казан. Ранените са над 20, част от тях са ученици в критично състояние. Извършителят беше задържан. Той е на 19 години и притежава законно огнестрелно оръжие.

Утре е обявен ден на траур в Република Татарстан, чиято столица е Казан.

Стрелбата започва около 9:20 ч. местно време тази сутрин. 5 минути по-късно, след натиснат паник бутон, на място пристига тежковъоръжена полиция. Вътре в сградата всички са в паника.

„Бях в класната стая. Започна евакуация. Ние бяхме затворени в стаята. След това чухме два взрива. Сега разбирам, че много деца са загинали“, разказа един от учениците.

Снимка: EPA


По разкази на очевидци, ученици са висели по прозорците, за да избегнат куршумите.

Стрелецът е 19-годишен младеж със законно оръжие. Разследващите работят по версията ,че той е бивш възпитаник на училището.

Полицията успява да го задържи.

Снимка: EPA

"Ще предоставим цялата необходима помощ на училището и семействата. Това е трагедия за цялата република и страната ни. Съжаляваме много за случилото се", заяви Рустам Миниханов, президент на Република Татарстан.

Държавният глава Владимир Путин изказа съболезнования към близките на починалите и нареди преразглеждане на правилата за притежаване на оръжие.

Снимка: EPA


Инцидентът е най-тежкият в Русия от 3 години насам. През 2018 г. студент застреля 20 души, след което се самоуби.