Властите в Казан разследват обстоятелствата, довели до масовото убийство в гимназия № 175 в Казан. 19-годишният младеж Илназ Галявиев откри стрелба тази сутрин и по последни данни уби 11 души – 9 ученици и двама учители.

Най-малко 20 други бяха ранени, преди нападателят да бъде задържан. Отпадна първоначалната версия, че стрелецът е имал съучастници.

Илназ се е подготвял известно време за престъплението, пише „Комсомолска правда“. Няколко дни преди трагедията той стартира канал  в Телеграм с името „Бог“. Там нарича всички хора „биомаса“, призовава ги към убийство и споделя планове, че ще убие голям брой хора, а след това ще се самоубие.

Младежът е учил в училището, в което е извършил нападението. След като го завършва постъпва в колеж „ТИСБИ“. Първоначално обучението му върви добре, но през последната година не посещава часовете и не се явява на изпити, затова е изгонен през април. Според хора, които го познават, Илназ е бил тих, спокоен и неконфликтен.

Снимка: БГНЕС / EPA

Причините, поради които младежът е отишъл в училището с оръжие се установяват от разследващите. Според предварителната версия той е имал самоделна бомба и пушка Hatsan ESCORT, същата като на Владислав Росляков – стрелецът от Керч. На 17 октомври 2018 г. Росляков уби 20 души в политехнически техникум в града. Това е едно от най-евтините оръжия на пазара - струва около 40 000 рубли.

Силите за сигурност са открили в гимназията оръжието на нападателя, което е било регистрирано пред няколко седмици. 

Държавният глава Владимир Путин изказа съболезнования към близките на починалите и нареди преразглеждане на правилата за притежаване на оръжие.

Осем от ранените при стрелбата тази сутрин са в тежко състояние. Други 13 са в средно тежко състояние.

Културните прояви, насрочени за днес и утре в Татарстан, ще бъдат отменени поради обявения траур, информира републиканското министерство на културата.

Към момента инцидентът не се третира като тероризъм. "Не са установени други съучастници, разследването продължава. Ще предоставим цялата необходима помощ на училището и семействата. Това е трагедия за цялата република и страната ни. Съжаляваме много за случилото се", каза Рустам Миниханов, президент на Татарстан.