Съществува реална опасност Турция да напусне НАТО. За това предупреждават експерти по геополитика. Основната причина, според тях, е решението на Анкара да придобие руския зенитно-ракетен комплекс С-400.

Съединените щати виждат сериозна заплаха, ако един от ключовите им съюзници се сдобие с най-модерните руски зенитни ракети.

Снимка: bTV

Комплексът С-400 е предназначен за унищожаването на всевъзможни въздушни цели - самолети и ракети.

За руското оръжие са видими дори и изтребителите, които имат технологията "Стелт".

Целият комплекс, който Турция е на път да придобие, се състои от радар, команден пункт и множество пускови установки, монтирани на високопроходима техника.

Снимка: bTV

Турция все по-уверено върви към излизане от НАТО и гледа към Москва и Техеран, твърди журналистът Мехмет Юмер. По думите му това ще задълбочи политическата безтегловност в Анкара.

Снимка: bTV

“Турция ще загуби безспорно много, защото тя се впуска в една авантюра, която не се знае къде ще изведе тази страна. Mного е разкрачено положението на самата Турция под лидерството на Ердоган”, коментира Юмер.

Съединените щати дадоха ултиматум на Турция до 31 юли да се откаже от придобиването на руския ракетен комплекс. В противен случай ще изключи Анкара от програмата за покупка на самолетите  Ф-35. Вашингтон вече прекрати обучението на турски пилоти за работа с най-модерния американски изтребител. 

„Турция се превръща в "троянския кон" на Русия в НАТО. Те така го възприемат вече”, обясни Мехмет Юмер, журналист.

Снимка: bTV

Самата сделка между Турция и Съединените щати за Ф-35 твърде вероятно ще пропадне, казва генерал Съби Събев. Освен това според него руската ракетна система крие рискове за целия източен фланг на Алианса.

Снимка: bTV

„Турция ще компрометира общата система за противовъздушна ракетна отбрана на НАТО, тъй като тези системи не могат да бъдат интегрирани в общата защитна система. Няма как да се постави система, която да познава свой-чужд. Просто няма как-невъзможно е. Има възможност при действия в едно и също въздушно пространство на С-400 и на Ф-35 да се копмпрометират някои от характеристиките, т.е. руснаците да разберат стелт характеристиките на този самолет”, коментира о.р. генрал-майор Съби Събев, бивш военен представител в НАТО.

Снимка: bTV

Скъсването на отношенията със Съединените щати вероятно би означавало и скъсване на отношенията между НАТО и Турция. А тогава дисбалансът на силите на Балканите и в Близкия изток ще бъде факт.