На 82-годишна възраст почина британският актьор сър Майкъл Гамбън, известен най-вече с ролята си на Албус Дъмбълдор в поредицата за Хари Потър.

Новината съобщиха съпругата му лейди Гамбън и синът му Фъргюс Гамбън.

„Нашият обичан съпруг и баща си отиде спокойно, докато беше в болница. Съпругата му Ан и синът им Фъргюс бяха с него в последните му мигове. Молим за разбиране в този труден за семейството момент“, гласи официалното съобщение.

Той беше наричан „Великият Гамбън“ и е вдъхновение за няколко поколения британски актьори.

Снимка: Getty Images

Гамбън има огромен успех в артхаус киното с роли като тази в „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейния любовник“ на Питър Грийнуей от 1989 г.

По-късно той приема и по-комерсиални роли в холивудски продукции, сред които Sleepy Hollow, The Insider и поредицата за Хари Потър. Там Гамбън поема ролята на Албус Дъмбълдор след смъртта на Ричард Харис през 2002 г.

Гамбън напуска училище на 15-годишна възраст и, за разлика от много други британски актьори, така и не получава професионално образование по актьорско майсторство. Той натрупва опит в играта, като участва в аматьорски театрални постановки.

Снимка: Getty Images

Първата си роля получава, след като блъфира пред продуцентите на театрална постановка, че има повече опит отколкото реално има.

В театралните среди Гамбън е изключително познат за ролите си в пиеси на Шекспир. Ироничното е, че преди да играе в такава, той никога не бил чувал, нито бил гледал пиеса по Шекспир.

В интервю от 2014 г. Гамбън признава, че се е оттеглил от киното и театъра, защото вече трудно запомня репликите си.

„Много ми е мъчно. Обичам театъра, но не виждам как мога да играя големи роли в това състояние“, казва той.