Мирна демонстрация срещу еднополовите бракове в Париж прерасна в сблъсъци с полицията. Младежи, скандиращи „Оставка на Оланд", хвърляха по кордон полицаи стъклени бутилки и фойерверки. Органите на реда отговориха с използването на сълзотворен газ.

Франция е под напрежение, след като парламентът на практика узакони гей браковете с приемането на текст, който гарантира правото на брак на всеки гражданин.

Франция е 14-та държава, узаконила гей браковете. Това стана на специално заседание на парламента, което също не мина без ексцесии. След безредици в пленарната зала депутатите одобриха закона за еднополовите бракове с 331 на 225 гласа.

Ройтерс коментира, че това е най-важната социална промяна във Франция след отмяната на смъртното наказание през 1981 година. Сега предстои законът да бъде подписан от президента Франсоа Оланд, който го подкрепя.

Голямото изпитание ще е в Конституционния съвет, който ще трябва да реши дали текстът не противоречи на основния закон на Франция. Темата за гей браковете поляризира френското общество и предизвика масови демонстрации за и против.