32-ма души бяха ранени при сблъсъци в Косово, провокирани от задържането на висш сръбски представител.

Марко Джурич беше арестуван за кратко, докато присъстваше на кръгла маса за подобряване на отношенията между Белград и Прищина.

Инцидентът стана в град Митровица.

Джурич, който е главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на Европейския съюз преговори за Косово, е бил бит по време на ареста, съобщи сръбският президент Александър Вучич.

Косовските власти обясниха, че Джурич е влязъл без тяхно разрешение в Косово. Вече е освободен и изгонен от страната. 

В отговор косовски сърби блокираха важен път в Северно Косово, а техните представители от партия Сръбска листа напуснаха кабинета.

Реагира и сръбския президент Александър Вучич. „Всички, които са участвали в отвличането на Марко Джурич, които са участвали в последвалия побой над Джурич и други сърби, ще бъдат изправени пред властите. Сред тях са двама сърби, които са помогнали на албанските терористи“, заяви той.

Косовският президент Хашим Тачи заяви, че решението на Сръбска листа да напусне правителството на Косово е доказателство, че вчерашното „нелегално“ посещение на Джурич.

В съобщение за медиите Тачи изтъкна, че това се е случило в деня, когато той е наредил да започне изготвянето на устав на Съюза на сръбските общини в Косово, което е договорено в споразумението за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.